Testitulokset; Sujuuko opiskelu?

Pisteitä 0-5Kioski

Pisteitä 6-11

Pisteitä 12-18

Takaisin kysymyksiin


Pisteitä 0-5

Opintojen edetessä, keskimäärin toisena opiskeluvuotena, edetään alan perustaidoista ammattitaidon ytimeen. Oppiminen ei suju, jos et ole sitoutunut opintoihin tai halukas oppimaan.

Mitä tehdä?
Vähintään alan perusasioiden osaaminen ja työsuojelumääräysten noudattaminen on edellytys sille, että opinnot etenevät ja pääset työssäoppimisjaksoille. Asetu hetkeksi työnantajan asemaan, ja mieti palkkaisitko itseäsi töihin sinun ammattiosaamisellasi ja työskentelytavoillasi? Todennäköisesti et.

Opiskelu ei suju, jos näet asiat negatiivisesti. Oman asenteen muuttaminen on vaikeaa, mutta välttämätöntä ja onneksi kiinni sinusta itsestäsi. Mieti elämäntilannettasi ja mitä tehdä, jotta voit kunnolla keskittyä opiskeluun. Tee suunnitelma ja toteuta se. Älä aseta liian isoja tavoitteita kerralla, vaan aloita pienin askelin esim. yksi tavoite yhdelle päivälle tai viikolle.

Kysy opettajilta mitä sinun tulee tehdä, jotta opit alan perus- ja ydintaidot. Ole tunneilla ajoissa paikalla ja aktiivinen. Päivä loppuu vasta kun tehtävät on tehty ja paikat ovat kunnossa.
Tutustu alaan ja sen työpaikkoihin. Jos pääset työssäoppimisjaksolle, noudata työpaikan pelisääntöjä. Kysy kesätöitä.


Pisteitä 6-11

Opiskelu on vaikeaa, jos et ole halukas oppimaan.

Mitä tehdä?
Tanssimista, kitaran soittoa tai autolla ajamista ei opi, jos ei harjoittele. Sama pätee ammattitaitoon. Työskentele eli harjoittele koulussa, työpaikalla ja vapaa-aikana.

Pelkkä yksittäisten työtehtävien osaaminen ei silti riitä. On ymmärrettävä miksi työtehtävät tehdään tietyllä tavalla ja järjestyksessä.

Työturvallisuusmääräysten noudattaminen on alan ammattiosaamisen tunnusmerkki. Osa työturvallisuutta on myös se, että töissä ollaan ajoissa, levänneitä ja pirteitä. Työelämässä hommat eivät suju, jos työntekijät eivät noudata työaikoja. Koulussakaan ei lintsari opi.

Tsekkaa muutaman kerran lukuvuodessa, että saat suoritettua kaikki opinnot. Jos näin ei ole, mieti ryhmänohjaajasi/vastuuopettajan, opon yms. kanssa miten tilanne on mahdollista korjata.

Kun osaat ammattialasi työtehtäviä kunnolla, itseluottamus näkyy myös työssäoppimisessa ja esim. kesätöitä on helppo hakea. Järjestä siis elämäsi siihen kuntoon, että oppimiselle ja opiskelulle on riittävästi aikaa ja tilaa kalenterissasi. Aloita opiskeluun panostaminen itsestäsi. Kun yksi asia alkaa sujumaan elämässäsi, sillä on usein positiivista vaikutusta muihinkin asioihin.


Pisteitä 12-18

Ammattialan perustaidot ovat ”näpeissäsi” ja uusia asioita on helppo ja hauska oppia, opinnot etenevät, osaaminen karttuu. Vastoinkäymisiä saattaa tulla, mutta ne eivät estä opiskelun sujumista.

Mitä tehdä?
Ammattiosaamisesi on hyvällä tasolla ja syventyy koko ajan. Sitä tukee työturvallisuusmääräysten luonteva noudattaminen. Osaamista ja sen tuomaa itseluottamusta arvostetaan työelämässäkin. Työssäoppimiseen, näyttöihin ja kesätyön hakuun on helppo ryhtyä.

Vaikeissa tilanteissa osaat ja uskallat hakea apua. Ne eivät lannista sinua. Ennemminkin niistä selviäminen antaa sinulle uutta voimaa ja lujuutta. Onnistumiset saavat myös aikaan ns. positiivisen kehän eli yksi onnistuminen kannustaa seuraavaan ja taas seuraavaan. Ole tyytyväinen itseesi ja osaamiseesi.

valmistuninfo