Testitulokset; Alku hyvin?

Pisteet 0-7Sonja

Pisteet 8-12

Pisteet 13-15

Takaisin kysymyksiin.


Pisteet 0-7: 

Opiskelu on vaikeaa ja vaivalloista, jos ei tiedä perusasioita opinnoista ja varsinkin, jos ei tiedä ketään keneltä kysyä apua.

Mitä tehdä?
Opettele olemaan tunneilla ajoissa paikalla. Jos myöhästyt, älä keksi itsellesi tai opettajille selityksiä poissaoloillesi. Selvitä ryhmänohjaajan, opettajan ja luokkakavereiden avulla mistä saat tietoa opintoihisi liittyvistä asioista.

Tutustu johonkin ryhmäsi opiskelijaan. Osallistu aktiivisesti ryhmäsi toimintaan. Kerro asioistasi kotona, koska kaikista asioista nuoren ei tarvitse selvitä yksin. Kotoa voidaan ottaa yhteyttä kouluun, ryhmänohjaajaan/vastuuopettajaan. Koulun henkilökunta ja erityisesti ryhmänohjaaja saa palkkansa siitä, että auttaa kouluun ja opiskeluun liittyvissä asioissa.

Aloita jokin harrastus. Harrastukset piristävät, saat uusia ystäviä ja tavoitteita elämälle. Oppilaitoksissa on usein omaa harrastustoimintaa ja ainakin oppilaskunta- ja tutortoimintaa, joiden kautta voi vaikuttaa kouluviihtyvyyteen.

Jos tästä huolimatta opiskelu ei suju pitää selvittää mistä tilanne johtuu: onko kyseessä oppimisvaikeus, väärä alavalinta, elämäntilanteen ongelmat tms. Koulun ammattilaiset voivat auttaa. Apua ei saa, jos ei kysy. www.erilaistenoppijoidenliitto.fi , www.oppimisvaikeus.fi


Pisteet  8-12: 

Koulunkäyntisi sujuu kohtuullisesti, mutta paljon on tehtävissä, jotta saat ammattialasi perustiedot haltuun ja opiskelu sujuu hyvin.

Mitä tehdä?
Ole tunneilla ajoissa paikalla, tee annetut tehtävät. Kysy apua jos et osaa tai tiedä. Selvitä mahdolliset poissaolot. Huolehdi, että sinulla on koulussa mukana tarvittavat työvarusteet, oppikirjat jne.

Selvitä ryhmänohjaajan/vastuuopettajan avulla mitä sinun tulisi oppia ja osata opintojen alkuvaiheessa. Ryhmänohjaaja tai kuka tahansa opettaja osaa neuvoa sinua eteenpäin jos tarvitset opon, kuraattorin, terveydenhoitajan tms. apua. Aikuistumiseen kuuluu se, että oppii hoitamaan omia asioita.

Kysy kaverilta epäselviä asioita koulussa, puhelimitse tai vaikka WhatsApissa. Mene ryhmäsi opiskelijoiden kanssa syömään ja tauolle, jotta tutustut heihin. Kavereiden kanssa voi suunnitella myös vapaa-aikaa ja aloittaa harrastamisen. Vapaa-ajan tuoma positiivinen mieliala, hyvä kunto ja terveelliset elintavat auttavat opiskelua.

Kerro koulunkäynnistä kotona tai kaverille – edes jotain. Kun kertoo omia asioita ääneen, jo se voi auttaa itseäkin ymmärtämään miten hankalia tilanteet ovat, miten niitä voi selvittää tai niistä selvitä.

Tarkista, että asenteesi on kunnossa. Löydä asioista positiivisia puolia ja ymmärrät, että kaikki epäonni ei johdu jostakin toisesta henkilöstä. Sinä itse voit vaikuttaa siihen miten elämäsi sujuu.


Pisteet 13-15: 

Ehkä aina kaikki ei suju kuten ”Strömsöössä”, mutta pienellä vaivannäöllä selviät eteenpäin. Koulu sujuu ja opit uusia asioita.

Mitä tehdä?
Lue opinto-opas, selvitä epäselvät asiat ryhmänohjaajan/vastuuopettajan, opettajien, opiskelijapalveluiden, koulun nettisivujen tai opiskelijakavereiden kautta.

Osallistu harrastustoimintaan koulussa tai muutoin. Asuntola-, oppilaskunta- ja tutor-toimintaan osallistumalla voit vaikuttaa asioihin koulussa ja siten omaan ja kaikkien hyvinvointiin. Kodin on hyvä tietää opintojesi sujumisesta, joten kerro miten sinulla menee. Lisätsemppaus ei ole koskaan pahasta.

Tasapainoinen elämäntilanne opiskelun, harrastusten ja ihmissuhteiden välillä tuntuu hyvältä ja auttaa jaksamaan vaikeissa tilanteissa. Mieti, miten saat oman elämäsi tasapainoon ja tee asioita niin, jotta se olisi mahdollista.

Ammatillinen koulutus on hieno mahdollisuus aloittaa oppiminen ja opiskelijan elämä alusta. Onnittelut mahdollisuuden hyödyntämisestä.

valmistuninfo

Jätä kommentti