Jatko-opintopäätös

 10 vinkkiä miten koti voi tukea päätöksentekoa

  1. MiettimistäAnna nuorelle palautetta hänen tekemisistään ja onnistumisistaan. Kannusta, rohkaise!
  2. Keskustelkaa jo 8.luokalla nuoren haaveista, toiveista ja jatko-opintosuunnitelmista.
  3. 9.-luokan vanhempainillassa ja opolta saa perustiedot jatko-opinnoista ja niihin hakemisesta. Osallistu.
  4. Oppilaitoskohtaisissa vanhempainilloissa saa käytännönläheisintä tietoa jatko-opinnoista ko. oppilaitoksessa. Juttele kokemuksistasi ja ajatuksistasi nuoren kanssa kotona. Kysy myös nuoren omia kokemuksia kouluaikana tehdyistä tutustumiskäynneistä ja TET-jaksoista.
  5. Perehtykää opiskeluvaihtoehtoihin ja yhteishakuun (opintopolku.fi) viimeistään 9.-luokan helmikuussa.
  6. Listatkaa yhdessä järjestykseen 5 parasta jatko-opintovaihtoehtoa sekä niiden hyvät ja huonot puolet nuoren tilanteen, toiveiden ja suunnitelmien näkökulmasta. Jos valinta on vaikeaa, koulun opinto-ohjaajalta voi varata henkilökohtaisen ohjausajan.
  7. Tehkää päätös. MUISTA, että valinta on nuoren; hän opiskelee, et sinä. Sekin on hyvä muistaa, että valittu koulutus/ala ei välttämättä tai edes todennäköisesti määrää nuoren lopullista sijoittumista työelämässä.
  8. Tehkää yhteishaku yhdessä maaliskuussa internetissä osoitteessa opintopolku.fi.
  9. Rohkaise ja kannusta  peruskoulun loppuun suorittamiseen. Vanhempien tukea uravalinnassa saaneet nuoret uskovat omien tavoitteiden saavuttamiseen enemmän kuin muut.
  10. Iloitse ja onnittele nuoren saamasta opiskelupaikasta. Jos opiskelupaikka ei irtoa, ottakaa yhteyttä toisen asteen oppilaitoksiin ja osallistukaa  jälkihakuun opintopolku.fi heinäkuussa.

valmistuninfo

Jätä kommentti