Peruskoulusta ammatilliseen

Ammatillisen opettajan keinot

Sote

  • Peruskoulun opotunneilla ja henkilökohtaisessa ohjauksessa tutustutaan jatko-opintoihin. Opinto-ohjaajat ovat erittäin tärkeitä yhteistyökumppaneita ammatilliselle oppilaitokselle. Pidä hyviä tiedottamissuhteita yllä.
  • Ammatillisten oppilaitosten opot ja opiskelijapalvelut tekevät peruskoulun ja kotien kanssa runsaasti työtä nuorten jatko-opintoihin siirtymisen onnistumiseksi. Yhteistyö heidän kanssaan on tärkeää!
  • Peruskoulusta käydään tutustumassa alueen oppilaitoksiin ja työpaikkoihin. Ammatillisiin opintoihin olisi hyvä tutustuttaa opiskelijaläheisesti ja realistisesti; tuoda esiin alakohtaisia ominaispiirteitä ja työelämän mahdollisuuksia sekä miettiä mitä erilaiset jatko-opinnot tarkoittavat nuoren elämässä. Suhtaudu positiivisesti tutustujiin ja mieti mielekäs ja käytännönläheinen tapa tutustuttaa omaan alaasi.
  • Tutkimusten mukaan kodit ja erityisesti äidit vaikuttavat merkittävästi nuorten koulutusvalintoihin. Suunnitelkaa ja toteuttakaa vanhempainillat yhteistyössä, hyvin ja keskittykää olinnaisiin asioihin opinnoissa. Käytä puheenvuoroissa arkikieltä.
  • 9-luokkalaiset tekevät yhteishaun sähköisesti osoitteessa www.opintopolku.fi joka vuoden maaliskuussa. Markkinointi on tehtävä ajallisesti ennen sitä. Aloita markkinointi jo 8-luokalaisille!
  • Mahdolliset valintakokeet ovat osa tulevan opiskelijan ja koulun yhteistyön aloitusta ja luovat mielikuvan opiskelusta ammatillisessa oppilaitoksessa.
  • Oppilaitoksesta, johon nuori on päässyt opiskelemaan, lähetetään kesäkuussa ennen juhannusta kirje, jossa on tietoa opiskelupaikan vastaanottamisesta ja opintojen aloittamisesta syksyllä. Kirjeestä tulee selvitä olennaisimmat asiat, jotta nuoren opinnot alkavat sujumaan uudessa oppilaitoksessa.

valmistuninfo