Testitulokset; Oletko valmis(tumassa)?

Pisteet 0-7

Pisteet 8-12

Pisteet 13-15

Takaisin kysymyksiin


 

Pisteet 0-7:
Valmistuminen on lähellä, mutta silti niin kaukana.

Mitä tehdä?
Ota itseäsi niskasta kiinni ja hoida opiskelu kunnialla loppuun saakka. Koulunkäynnin ammattilaisena – jo vähintään 11 vuotta takana – tiedät varmasti mitä ainakin pitäisi tehdä. Tee se!

Jos ala ei tunnukaan juuri sinun jutultasi, mieti, että sinun ei ole pakko jäädä alalle töihin loppuelämäksesi tai lainkaan. Työelämän uudistuminen on niin nopeaa, että kukaan ei vielä tiedä, millaisia työtehtäviä on olemassa muutaman vuoden saatikka vuosikymmenen päästä.

Monesti ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden tutkintotodistus avaa ovet työelämään. Esimerkiksi asiakaspalvelutaitoja ja YTO-aineita opiskellaan kaikissa ammatillisissa opinnoissa. Työnantajille tärkeimpiä ominaisuuksia työntekijöissä on halu oppia uutta, kyky tulla toimeen toisten ihmisten kanssa sekä työelämän pelisääntöjen osaaminen.

Jos kuitenkin näyttää siltä, että valmistuminen ei näytä onnistuvan lähitulevaisuudessa, ota asia puheeksi ryhmänohjaajan/vastuuopettajan kanssa. Mieluummin syksyllä kuin keväällä. Tehkää suunnitelma, miten saat opintosi suoritettua.

Kun tiedät mitä tehdä ja teet sen, olo helpottaa.


Pisteet 8-12:
Valmistumisen kynnyksellä keskitytään ammatillisen osaamisen jalostamiseen ja taitojen hiomisen. Monia asia sinulla sujuu, mutta parantamisenkin varaa on.

Mitä tehdä?
Tarkista lukuvuoden alussa, että kaikki kurssit, ammattiosaamisen näytöt ja opintokokonaisuudet tulevat suoritettua – myös mahdolliset rästiin jääneet kurssit. Tee opettajien tai opon kanssa suunnitelma. Opiskele ja opi täysillä alan hienouksia.

Tee parhaasi työssäoppimisjaksoilla. Hoida työsi, tutustu työpaikkaan ja työkavereihin, verkostoidu. Noudata työelämän pelisääntöjä. Näytä osaamisesi. Usko itseesi. Kysy työpaikkaa – vähintään kesäksi.

Unelmoi, haaveile ja suunnittele tulevaisuutta. Tee töitä toiveitesi eteen. Työelämän lisäksi voit hakeutua myös jatko-opintoihin. www.opintopolku.fi

Ohjeet vaikuttavat hepoilta. Ja aikuismaisilta. Sitä ne ovatkin, jos olet hoitanut opintosi aikaisempina vuosina ja päätät ottaa loppukirin valmistumiseen.


Pisteet 13-15:
Viimeinen puristus opinnoissa edessä ja opinnot viittä vaille valmiit!

Miten valmistua?
Jatka samaan mallin opintojasi kuin olet tehnyt aiemmin.

  • Paneudu opintojen, opintokokonaisuuksien ja ammattiosaamisen näyttöjen tekemiseen.
  • Kysy apua heti mahdollisissa ongelmatilanteissa.
  • Jalosta ammattiosaamistasi hyödyntämällä opettajien ja ohjaajien ammattitaitoa koulussa ja työpaikalla.
  • Opi ja näytä osaamisesi työssäoppimisjaksoilla.
  • Usko itseesi.
  • Unelmoi, haaveile ja suunnittele tulevaisuutta.
  • Hae työpaikkaa – hyödynnä TOP-kokemuksesi.
  • Työelämän lisäksi voit hakeutua myös jatko-opintoihin. Lisätietoja osoitteista www.opintopolku.fi
  • Iloitse valmistumisesta.

valmistuninfo