Amiksesta ammattikorkeakouluun

Valmistuin Ammattiopisto Tavastiasta, Puualan Perustutkinnosta 2013. Koulun loputtua olin päättänyt olla vuoden töissä,  jotta saisin opiskelurahaa ammattikorkeakouluun. Töiden saaminen ei ollut helppoa. Välillä olin töissä ja välillä työtön. Työttömyysjaksoilla sain Kelalta työttömyyskorvausta. Maaliskuun alussa aloin tutustumaan eri ammattikorkeakouluihin. Samalla huomasin, että Lahdessa oli Suomen ainoa Puutekniikkan Insinööri – koulutus.

Kävin tutustumassa koulutuksen ja luokkaan ja olin kuin… kotona! Samanlaiset koneet ja työkalut kuin ammattikoulussa, uusia asioita ja kaikkea. Aaah… Olin iloinen kun sain kuulla koneiden melua ja haistaa samaa puuta, jota tunsin edellisessä koulussa. Heti kotiin tultua aloitin hakemaan opiskelupaikkaa.

Kun haet ammattikorkeakouluun, niin tarkista muutama asia:

Ammattitaidon kehittäminen voi jatkua läpi elämän.
Ammattitaidon kehittäminen voi jatkua läpi elämän.
  • Missä on lähin koulu ja alkaako sinua kiinnostavan alan koulutus.
  • Käy tutustumassa.
  • Katso onko alueella hyviä opiskelja-asuntoja.
  • Ennen hakemusta, etsi työtodistukset ja koulun päättötodistus käsiisi. Tarvitset niitä!
  • Tee hakemus tarkasti. Ilmoitus valintakokeisiin pääsemisestä tulee vasta 2 vk ennen kokeita, mutta minä aloin lukea jo kuukausi ennen ja se kannattaa, jos haluaa päästä opiskelemaan. Valintakoe oli n. 4 tunnin pituinen koe, joka alkoi aamusta. Kokeessa oli luetun ymmärtäminen, jonka kautta tulee ”oikein tai väärin” tehtäviä sekä matematiikan, fysiikan TAI kemian tehtäviä. Muista ottaa mukaan LASKIN, muuten olet pulassa! Ja hyvät aivot + rauhallisuus. Kokeessa tein kaikkeni. Pienenä vinkkinä: Kannattaa olla koko 4 tuntia tekemässä koetta, koska ne kysymykset + laskut = AIVAN VAIKEITA!

Vastauksen sain kirjeitse kesäkuun lopussa: pääsin kouluun! Aloitin heti asunnon hankkimisen. Heinäkuussa sain asunnon, mutta otin sen käyttöön vasta elokuun puolessa välissä. Aloin kuitenkin jo kesällä etsiä kotiini tarvitsemiani tavaroita ja huonekaluja.

Keskiviikkona 27.8, alkoi koulu. Koulussa annoimme työtodistukset ja päättötodistukset tarkistettavaksi. Kuulimme että, ensimmäinen viikko on tutustumisviikko ja vasta seuraavalla viikolla alkaa virallinen opiskelu. Meille kerrottiin koulusta, esiteltiin opettajat ja tiloja.

Ammattikorkeakouluissa on erilaista kuin ammattikoulussa. Täällä joudutaan itse maksamaan aamupuuro, lounas ja koulukirjat. Kirjoja ei ole kuitenkaan pakko ostaa. Koulussa pidetään tietyissä aineissa esim. suomen kielessä tasokokeet, joiden tarkoituksena on selvittä miten hallitsee asioita. Jos kokeet menevät huonosti, niin joutuu osallistumaan tunneille. Lukujärjestys on hyvin monimutkainen ja täysin erilainen. Jotkut koulupäivät alkavat klo 8.15 ja loppuvat 17-18 välissä.

Aino, 21-vuotias Lahden Ammattikorkeakoulun, Puutekniikan Insinööri-alan opiskelija.

valmistuninfo

Jätä kommentti